Yeni Muhasebe Sisteminde tahsilat veya ödeme (geri dönen para) hesabımıza bir para yattığında yeni bir güncelleme yapılana kadar eski KEOS sistemi üzerinde görebiliyoruz.

Paranın hesabımıza yattığı tarihte yapacağımız kaydı kısaca anlatalım:

– KEOS sisteminde gördüğümüz para miktarını,adına işlem yapılacak kurumu ve lehdar bilgilerini kaydediyoruz. Çünkü bu bilgiler bize tahsilat oluşturma aşamasında gerekli olacak.

– Yeni muhasebe sisteminde tahsilat bölümüne girip “ekle” tuşuna tıklayarak yeni kayıt oluşturuyoruz.

-İlgili defteri seçip, tahsilat türünü de banka olarak belirliyoruz.

-Bu noktada çok karşılaştığımız sorulardan biri gelebilir akıllara; “Buraya kimin IBAN numarasını yazacağız?” Bu soruya verebileceğimiz iki cevap var. Keos sorgusunda, para, tahsilat hesabımıza mı yoksa ödeme hesabımıza mı düşmüş onu tespit ediyoruz. Ödeme hesabına düşen paralar iadedir ve sistem otomatik kayıt oluşturuyor. Ancak bazı aksaklıklar sonucu geri dönen paraya emanet kaydı oluşmamışsa ödeme hesabını kullanmak durumunda kalıyoruz.

-Tahsilat hesabına düşmüşse saymanlık tahsilat hesabımıza ait IBAN numarasını el ile girerek enter ile ilerliyoruz. Ödeme hesabı olması durumunda da ödeme hesabımızın IBAN numarasını giriyoruz.

-Açıklama alanını ve borçlu bilgilerini (Parayı yatıran kişi yada kurum) girdikten sonra tahsilat türü kısmını dolduruyoruz. Tahsilat türü bölümünde para gelir mi kaydedilecek, emanete mi alınacak bunu belirliyoruz. Ödeme hesabından yapılan tahsilatlarda geri dönen para kodu olan 333.14’ü kullanmamız gerekir.

-Eğer yapılan tahsilat içinde farklı işlemler yapılması gerekiyorsa, tahsilat türü bölümünün üzerinde bulunan ekle butonuna tıklayarak yeni bir kayıt daha girebiliriz.

-Örneğin 500 tl gelir vergisi ve 500 tl stopaj borcu olan bir mükellef toplamda 1200 tl para yatırmıştır. Burada 3 satır tahsilat kaydı yapmamız gerekecektir. Bunlar; 120.1.1.1.1, 120.1.1.1.3 ve 362.2.99.14 olacaktır. 500’er tl’lik vergi tahsilatlarını yaptıktan sonra geriye kalan 200 tl’yi de kişi vergi borcu emanetine alarak daha sonra doğabilecek vergi borçlarına mahsup etmek için bekleyebilir yada talebi olursa kendisine iade edebiliriz.

-Tüm kayıtlar tamamlandığında sayfanın en altındaki kaydet butonu aktif olacaktır ve bu butona tıklamak suretiyle tahsilat kaydımıza işlem numarası almış oluruz.

-Sonraki adım işlemi tahsilat kaydı işlemlerinden sorgulayarak bulmak ve seçip onaylamaktır.

-Onaylama işlemi bittikten sonra tahsilat kaydı muhasebe yetkilisince yevmiyeleştirilmek üzere ön muhasebe sistemine düşer ve yevmiyeleştirilen kayıt muhasebeleşmiş olur.

-Burada dikkat edilmesi gereken bir diğer konu, yapmamız gereken bir işlem daha olduğudur. Ön muhasebeye girilip ekle butonuyla işlem başlatılır. Defter bilgisi ve açıklama girildikten sonra kayda ekle ile 510.1.5.2.1 ve 102.5.2 (Eğer para tahsilat hesabına yatmışsa) veya 510.1.5.1.1 ve 102.5.1 (Eğer para ödeme hesabına iade gelmişse) hesapları girilir. Yapılan işlen kaydedilip yevmiyeleştirildikten sonra muhasebeleştirilmiş olur.