SORU:
Ortaokul mezun olarak 15/10/1989 tarihinde (B) Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğünde memur olarak göreve başlayan (A), memuriyette iken öğrenim süresi iki yıl olan mesleki eğitim kursundan 1995 yılında mezun olmuştur. (A) en son hangi derece ve kademeye kadar yükselebilir?

A) 5 inci derecenin 9 uncu kademesi
B) 4 üncü derecenin 6 ncı kademesi
C) 3 üncü derecenin 9 uncu kademesi
D) 3 üncü derecenin 8 inci kademesi

CEVAP:
657 Sayılı Devlet Memurları Kanununun 36. Maddesi A/12-a (…kurumlarınca açılan mesleki kursları bitirenler hakkında; 1 yıllık öğrenim için 1 kademe, 2 yıldan az olmayan öğrenim için 1 derece yükselmesi uygulanır.) ve B/2 ((A) bendinin 12 nci fıkrasının (a) şıkkında gösterilenler 3 üncü derecenin son kademesine kadar yükselebilirler.) hükümleri uyarınca 3 üncü derecenin 8 inci kademesi ne kadar yükselebilir. Cevap D.

SORU :
1990 yılında Tıp Fakültesinden mezun olan (A), 1990 – 2006 yılları arasında 16 yıl serbest olarak Ankara’da mesleğini icra etmiştir. Ankara Defterdarlığında 30/09/2006 tarihinde pratisyen hekim olarak işe başlayan (A) hakkında serbest olarak çalışılan sürelerin değerlendirilmesi il ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi doğrudur?

A) 16 yıl hizmetin ¾’ü kazanılmış hak, tamamı emeklilik keseneğine esas aylığında değerlendirilir
B) 16 yıl hizmetin ¾’ü kazanılmış hak ve emeklilik keseneğine esas aylığında değerlendirilir
C) Emeklilik keseneğine esas aylığında değerlendirilecek süre 12 yılı geçemez
D) Kazanılmış hak aylığında değerlendirilecek süre 16 yılı geçemez

CEVAP:
657 Sayılı Devlet Memurları Kanununun 36. Maddesi C/2 (Sağlık hizmetleri ve yardımcı sağlık hizmetleri sınıfına girenlerden memurluğa girmeden önce yurt içinde veya yurt dışında mesleklerini serbest olarak veya resmi veya özel kurumlarda yapanlarla, memurluktan ayrıldıktan sonra bu işlerde çalışarak yeniden memurluğa girmek isteyenlerin sağlık hizmetlerinde geçen süresinden, bu kanun ve bu kanunun 87 nci maddesinde sözü edilen kurumlarda geçen süreleri ile 196 ncı maddede belirtilen şekilde tespit edilecek mahrumiyet bölgelerinde en az 3 yıl çalışanların veya çalışacak olanların sürelerinin tamamı ve geri kalan sürelerinin 3/4 ü toplamı memurlukta geçmiş sayılarak bu sürelerin her yılı için bir kademe ilerlemesi ve her üç yılı için bir derece yükselmesi verilmek suretiyle değerlendirilir.) ve C/ ortak hüküm (Ancak, T. C. Emekli Sandığı ve Sosyal Sigortalar kanunlarına tabi görevlerde bulunmuş olanların kazanılmış hakları saklıdır.) hükümleri uyarınca 16 yıl hizmetin ¾’ü kazanılmış hak, tamamı emeklilik keseneğine esas aylığında değerlendirilir. Cevap A.