SORU


Bütçe ilkelerini düzenleyen 5018 sayılı Kanunun 13/b maddesinde; “Kamu idarelerine bütçeyle verilen harcama yetkisi, kanunlarla düzenlenen görev ve hizmetlerin yerine getirilmesi amacıyla kullanılır.” denilmektedir. Bu ifade ile kamu idarelerinin harcama politikaları bakımından nasıl bir sınır çizilmiştir?

EDİTÖR YORUMU


Ekonominin genel prensibi, “ihtiyaçlar sınırsız kaynaklar sınırlıdır” şeklindedir. Kamu mali yönetimi de kamu idareleri bakımından ihtiyaçlar ile kaynaklar arasında bir denge kurulmasını salık vermektedir. Bu bağlamda, 5018 sayılı Kanunun 7 nci maddesindeki saydamlığın gereği olarak, her türlü kamu kaynağının elde edilmesi ve kullanılmasında, görev, yetki ve sorumlulukların açık olarak tanımlanması prensibi getirilmiştir. Bu düzenleme, öncelikle genel devletin sağlıklı şekilde sınıflandırılmasını gerekli kılmaktadır. Literatürde çokça değerlendirilmese de düzenleme bir başka anlama daha ışık tutmaktadır. Bu mikro düzeydeki anlam ise kamu idarelerinin görev tanımlarının birbirleri ile çakışma olmayacak şekilde açık olarak belirlenmesini ifade eder.

Öte yandan, Kanunun 13 üncü maddesinin o) bendinde ise bütçelerde, ödeneklerin belirli amaçları gerçekleştirmek üzere tahsis edileceği belirtilmektedir.

Özetle, kıt olan kaynaklar bütçelerde tahsis edilirken belli amaçlar için bu tahsis işlemi gerçekleştirilmektedir. O amaç da ilgili kamu idarelerinin teşkilat kanunları ya da diğer kanunlarla kendilerine verilen görev ve hizmetlerin üretimi içindir.

Bu değerlendirmeler çerçevesinde, bir kamu idaresinin kendi teşkilat kanununda ya da diğer kanunlarla kendisine verilmeyen bir hizmetin görülmesi için harcamada bulunamayacağı söylenebilir.